Rotterdam Port Information
Home > Columns > Weirdo’s

Weirdo’s


In Amerika schijnt een aanzienlijke groep christenen ervan overtuigd te zijn dat de aarde vierkant is. Ergens in de bijbel is sprake van de vier hoeken van de aarde. Zodoende. Heilige boeken brengen mensen er soms toe om hun verstand op tilt te zetten. Toen Andries Knevel zijn volgelingen meedeelde dat hij het scheppingsverhaal, zoals beschreven in Genesis 1, niet langer letterlijk nam, barstte een vloedgolf van verontwaardiging over hem los. Zestig procent van de EO-leden weet zeker dat de wereld zesduizend jaar geleden is geschapen en dat God de klus in zes dagen klaarde. Op de zevende dag rustte Hij. Voor velen is Andries, toch de pilaarheilige van de Evangelische Omroep, van zijn voetstuk gevallen. Tientallen zegden hun lidmaatschap op; je vraagt je af waar die stakkerds nu naar toe moeten. Dat is 200 jaar na de geboorte van Charles Darwin, 150 jaar na de introductie van de evolutietheorie in ‘The Origin of Species’ op zijn minst opmerkelijk. Een bizar begin van het Darwinjaar.

Op zich heeft Knevels actie een onschuldig karakter, althans voor mensen die al langer tot de jaren des onderscheids waren gekomen. Het is te vergelijken met de ontwikkelingsfase van zesjarigen die na een hartstochtelijk geloof in Sinterklaas, plotseling gaan twijfelen aan het bestaan van de Goedheiligman. Bevreemdend is wel dat er zoveel mensen blijven zweren bij de letterlijke tekst van Genesis 1. Ongetwijfeld arriveren ook zij te zijner tijd bij een keerpunt. Als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer. Ooit deed het Vaticaan Galileo Galilei in de ban, omdat hij beweerde dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is (en bovendien rond). Het heeft een half millennium geduurd, maar Galilei is voor Rome weer helemaal goed. Dat gaat - bij de calvinistische variant - natuurlijk ook met Andries gebeuren. Het is bij hem overigens veel minder te zien dat hij van de aap afstamt, dan bij zijn collega Thijs van den Brink. Die heeft de angstogen van een primaat die zich door de boze buitenwereld bedreigd voelt. Op zaterdag 14 februari draaide hij zich in zijn column op Radio 5 in allerlei bochten om de EO-leden binnenboord te houden. De angst voor leegloop is groot bij de omroep. Thijs wil de hekken van zijn dierentuin graag dichthouden. Er klauteren er nu teveel over de afrastering.

Andries en consorten vormen een verademing in deze tijden vol kommer en kwel vanwege de kredietcrisis. Eindelijk weer iets dat over niets gaat en waarmee wij ons vrijblijvend kunnen amuseren. Maar de evangelische opperaap wordt, als het om amusementsgehalte gaat, toch met glans verslagen door Geert Wilders, de Bokito van de Nederlandse politiek. Dankzij de Britse regering kon hij een p.r.-act van ongewone klasse opvoeren. Samen met de vier aangeklede apen, die altijd bij hem zijn, en vijftig meisjes en jongens van de pers vloog hij heen en weer naar Londen om zijn filmpje van helemaal niks te promoten in het Hogerhuis. Mocht niet. Daardoor haalde hij de BBC, the Times, the Guardian, the Independent en de voorpagina’s van alle Nederlandse kranten. Het ging nergens over, maar het werkte. Engelsen verbazen zich nog steeds over dit merkwaardig specimen van de Nederlandse stam, zijn performance en vooral zijn haar. Shocking white! In eigen land werd Maurice de Hond, wiens verschijning een onweerlegbare bevestiging is van de evolutietheorie, uit de hoge hoed getoverd. Geert heeft er weer paar virtuele zetels bij, ten koste van de arme Rita (helemaal Darwin). De Daily Mail noemde Wilders ‘the Dutch weirdo’. Als er vraag naar mocht zijn, Nederland heeft nog genoeg weirdo’s in de aanbieding.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap