Rotterdam Port Information
Home > Columns > Verstandelijk gehandicapt

Verstandelijk gehandicapt


De informatietechnologie biedt haast onbegrensde mogelijkheden aan moraalridders, betweters en gekken om uiting te geven aan frustraties. Je gaat zitten tikken en je staat gelijk op het net. De oneindige stroom haatmails getuigt daarvan. Ook voor verstandige mensen is de verleiding van het medium groot. Zo verkondigde minister Maria van der Hoeven onlangs op haar site dat naar haar mening het omstreden Kosovaarse meisje Taïda Pasic VWO-examen mag doen. Dat was een frontale aanval op haar collega Rita Verdonk. Premier Balkenende zat daar bepaald niet op te wachten. Die wordt alsmaar geconfronteerd met herrie in de tent en ziet er ondanks zijn nieuwe bril langzamerhand uit als een dirigent van een soort Jostiband, zijn kabinet dat behalve ruzie maken ook het land nog moet besturen.

De controversiële opvatting van de minister van Onderwijs was overigens ‘klein bier’ vergeleken bij de boodschap die de Rotterdamse wethouder Marianne van den Anker de wereld instuurde. Weer zo’n bericht waarvan je denkt: mens, had er eerst eens een nachtje over geslapen! Van den Anker wil verplichte abortus invoeren voor “verslaafde ouders, (Antilliaanse) tienermoeders en verstandelijk gehandicapten”. Dat getuigt van weinig historisch besef. Haar leidsman Sörensen, van professie geschiedenisleraar, had haar kunnen vertellen dat haar opvatting in nazi-Duitsland populair was. Sörensen heeft gewoon zitten slapen, anders had hij niet toegestaan dat de wethouder haar voorstellen publiceerde op www.leefbaarrotterdam.nl Daardoor lijkt het mij niet goed mogelijk te stellen dat Van den Anker haar uitspraken op persoonlijke titel heeft gedaan.

De Rotterdamse politiek heeft geschokt gereageerd. CDA en VVD die met Leefbaar Rotterdam het College vormen, zijn boos. CDA-lijsttrekker Leonard Geluk ziet een vernieuwde coalitie in gevaar komen; hij noemt de voorstellen “verbijsterend en respectloos”. Mocht dat College er opnieuw komen, dan zal Van den Anker daarvan geen deel uitmaken. Dat heeft zij al eerder laten weten. In Elsevier zei zij: “Ik heb de slangenkuil ervaren als een dark room. Je weet niet of je van voren of van achteren wordt genomen”. Als dat zo is, waarom staat zij dan samen met Pastors en Sörensen op het verkiezingsaffiche van Leefbaar. Dat riekt naar kiezersbedrog.

Marianne van den Anker, moeder van twee kleuters, wil – lees ik in de NRC – nog twee kinderen. Het is de vraag of die een moeder met fascistoïde opvattingen verdienen. Is er dan geen sprake van een verstandelijke handicap?

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap