Rotterdam Port Information
Home > Columns > Spier

Spier


Tot voor kort had ik nog nooit van Spier gehoord, althans niet van het Drentse dorp met die naam. Dank zij een bericht in de Telegraaf is die nalatigheid hersteld. De krant van wakker Nederland meldde dat een beveiligingsbeambte van premier Balkenende zijn pistool had vergeten in een hotelkamer in het onbekende gehucht. Een schoonmaker vond het de volgende morgen op het nachtkastje. Zo’n bericht roept vragen op. Wat deed Jan-Peter in de middle of nowhere? Dat kan van alles zijn: een bezoek aan de Christelijke Jongelingen Vereniging, de ingebruikneming van de J.P.-tribune van Spier Vooruit of een gesprek met de imam in de lokale moskee, inclusief gebed voor een betere wereld. Het moet avondvullend zijn geweest. Anders blijf je niet in Spier slapen. Dat leidt automatisch naar vraag twee. Wat deed Jan-Peter ’s nachts? In ondeugender landen dan het onze weten (sommige) staatslieden wel wat zij in dorpen als Spier kunnen uitspoken, maar daar denk je bij onze premier niet een twee drie aan. Waarschijnlijk sliep hij de slaap der rechtvaardigen.

Of dat in alle veiligheid gebeurde, waag ik te betwijfelen. Zijn bewaker sliep ook, naast zijn pistool op het nachtkastje. En ’s morgens was hij nog zo slaperig dat hij het wapen vergat. Hij ontdekte het waarschijnlijk pas in de auto, naast zijn heer en gebieder. Natuurlijk zal uit onderzoek blijken dat er nog twee beveiligers waren, een op zijn hurken bij de kamerdeur van de hoogwaardigheidsbekleder en een in de bosjes om de gangen van opstandige boeren te observeren. Voorlopig verkeren wij hierover in het ongewisse. Wat weer leidt tot vraag drie: wat denkt het buitenland over onze terrorismebestendigheid? Wij moeten ons in dit verband niet in slaap laten sussen door de illusie dat onze grote bondgenoot Amerika dankzij Peter R. de Vries overspoeld wordt door respect voor de wijze waarop in ons land het recht zegeviert.

Zeven miljoen Nederlanders hebben de actuele versie van The Good (Peter R.), the Bad (Joran van der S.) en the Ugly (Patrick van der Eem) bekeken. In de USA trok de uitzending door ABC, nagesynchroniseerd in het Engels waardoor veel spanning verloren ging, elf miljoen kijkers. En Peter zat, samen met ‘moeder Beth’ een paar minuten bij Larry King. Op dat moment had je al door dat Amerikanen andere dingen aan hun hoofd hebben en dat de doorbraak van Peter naar de wijde wereld was mislukt. Patrick was er bij Larry overigens niet bij. De door de Telegraaf op de voorpagina tot held gepromoveerde undercover kwam niet verder dan JFK. Het Immigration Office stuurde hem linea recta terug, omdat hij ooit veroordeeld is wegens drugsbezit. De tv-uitzending zal de immigratie-ambtenaren duidelijk hebben gemaakt dat dit meer dan een jeugdzonde was. Joran zat tijdens zijn reizen in de inmiddels beroemde auto gehuld in rookwolken. Patrick lijkt hem de volledige opbrengst van een wietplantage te hebben verstrekt om tot de gewenste uitspraken te komen. De pathologische leugenaar kan zich daardoor beroepen op niet-toerekeningsvatbaarheid. En Amerikanen zijn bevestigd in hun opvatting dat in Nederland wiet net zo gewoon is als hamburgers.

Al met al vind ik de auto van Jan-Peter met zijn zelfontwapende beveiliger een stuk sympathieker dan de voorgeprogrammeerde wagen van The Good met The Ugly aan het stuur en de stonede Bad naast hem. Met zeven miljoen mafketels, waaronder ikzelf, op de achterbank. Het speelde zich af in de omgeving van Arnhem. Geef mij Spier maar.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap