Rotterdam Port Information
Home > Columns > Rotsblok

Rotsblok


Een kwart eeuw geleden was ik met mijn vrouw en mijn toen vijfjarige zoon met vakantie op Ibiza. In het appartementencomplex waar wij verbleven, maakten wij kennis met een familie uit Arnhem, een serieus ogende Peugeotverkoper van protestants-christelijke huize, zijn vrolijke vrouw en hun jochies van 5 en 3 jaar. Wij waren min of meer tot elkaar veroordeeld, omdat de drie kereltjes de godganse dag samen over het strand drentelden. Op een gegeven moment wezen zij mij op een immens rotsblok dat zich majestueus boven het strand verhief. Kunt u die steen optillen en weggooien? “Dat kan ik wel, jongens, maar ik doe het niet,” zei ik. “Want als die steen in de baai een zeilboot raakt, kunnen die mensen verdrinken.” Tevreden met die uitleg, renden zij naar Monsieur Peugeot die 150 meter verderop lag te bakken. Zoals ik al vermoedde, kon hij het niet.

’s Avonds om een uur of tien werd op onze deur geklopt. Onze nieuwe vrienden kwamen binnen, zij giechelend met een fles wijn onder de arm, hij met een gezicht of de Franse automobielindustrie was ingestort. “Om maar direct met de deur in huis te vallen, mijn kinderen hebben geen respect meer voor mij. Omdat jij dat rotsblok wel kunt optillen en ik niet,” zei hij dreigend. “Ik eis dat je je verontschuldigt en aan de jongens vertelt dat je gelogen hebt”. Mijn vrouw vond – om de lieve vrede te bewaren – dat hij wel een beetje gelijk had. Zijn vrouw was minder overtuigd, die geloofde inderdaad dat ik het wel kon. “Ik zie het al,” riep hij, griste de fles van tafel en stormde fier naar de deur. Het heeft overigens nog wel een jaar geduurd voor mijn zoon begon te twijfelen aan mijn oerkracht, dat liep ongeveer synchroon met het wegebbend geloof in Sinterklaas.

Ik moest aan het rotsblok denken, toen ik hoorde dat de minister voor Jeugd en Gezin opvoedlessen aan ouders wil geven. Zou mijn rotsblok tot een negatieve aantekening in de geschriften van de Christen Unie hebben geleid? Ik vrees van wel, hoewel in die kringen ook zekerheden de ronde doen waar verstandige mensen vraagtekens bij zetten. Bijvoorbeeld dat Jezus over water liep. Dat verschijnsel zal de belangrijkste doelgroep van het opvoedkundig project overigens ruk wezen, want onze god is meestal de hunne niet. Bedoeld zijn vaders van zonen die medelanders ontlasten van het eigendom van mobiele telefoons, autoradio’s of fietsen. In die gezinnen kom je moeilijk binnen. Het sociaal-pedagogisch circuit in Nederland is er ook niet voor toegerust. Daar gaat men altijd stapsgewijs te werk: ‘zeg niet onmiddellijk dat je geen fiets mag stelen, begin met te zeggen dat je geen fiets met een lekke band moet stelen, de eerste stap, op den duur groeit dan het moreel besef.’ André Rouvoet is een idealist. Op een EO-jongerendag speelde hij gitaar en zong dat Jezus leeft. Maar Jezus zelf was er mooi niet. Die had geen zin om Mohammed op zijn ezel of zijn fiets te zien wegsprinten.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap