Rotterdam Port Information
Home > Columns > Reactorvat

Reactorvat


“Der Herr van Gaal van u heeft bij ons heel wat aangericht,” zei mijn tafelbuurman in restaurant Staal. Hij heette Fritz, was ondernemer en had in Den Haag beleidsbepalers warm proberen te maken voor iets dat voor de Nederlandse samenleving van onschatbare betekenis was en dat hem geen windeieren zou leggen. ’s Middags had hij in het WTC een afspraak met vrienden die hij een groot scorend vermogen bij het ministerie toeschreef. Wat het ‘iets’ precies was, werd niet duidelijk, omdat Louis van Gaal tussenbeide kwam. Herr Fritz bleek een hartstochtelijk supporter van Bayern. Bij thuiswedstrijden was hij altijd in de Allianz Arena te vinden. Maar dit jaar was de euforie van 2010 verdampt.

Toen ik de prestaties van Louis te berde bracht, landskampioen, bekerwinnaar, finale Champions League, gromde hij verbitterd. “Dat was vorig seizoen, het verleden wordt altijd door het heden ingehaald.” Tegen die filosofische constatering kon ik niet op. Zijn heden werd in de 88ste minuut van de wedstrijd tegen Inter door ene Pandev namens Wesley & kornuiten aan gruzelementen geschoten. “Alles ist vorbei,” hij zei het echt, tijdens de lunch in restaurant Staal. Na enkele momenten van overpeinzing bracht hij een merkwaardige relativering aan. “Het is natuurlijk niet zo erg, als wat er gebeurd is in Japan, al lijkt uw Louis van Gaal soms op een oververhit reactorvat.” Ik keek Fritz verrast en ook geamuseerd aan. Als verstandige mensen supporter worden van een voetbalclub, verliezen zij vaak alle redelijkheid uit het oog.

Na de bizarre kwalificatie van Louis was de overgang naar kernenergie in onze conversatie een haast logische stap. Fritz was trots op Angela Merkel die zeven oude kerncentrales had stilgelegd. “Ik ben rechts,” zei hij, “maar ik ben niet gek. Wat denkt u eigenlijk van kernenergie?” Ik vertelde hem dat wij maar 1 kerncentrale hebben, in Borssele, en dat die goed functioneert. “Die zes reactoren in Fukushima functioneerden ook goed,” wierp hij tegen. “Alleen hadden ze geen rekening gehouden met zo’n zware aardbeving en met een tsunami met golven van 23 meter hoog.”

Met die redenering had hij wel een punt. Nu is de situatie in Borssele totaal anders dan die van de rampreactoren in Japan. De centrale is niet gebouwd op een breukvlak van aardschotsen, er is nog nooit een aardbeving geweest en de kans op een tsunami lijkt vrijwel uitgesloten. Toch heeft Fukushima mij aan het denken gezet. Vroeger, in de jaren zeventig, was ik een fervent tegenstander van kernenergie. Toen ik ontdekte dat een kolencentrale in de atmosfeer voor veel meer vervuiling zorgde, werd ik toleranter en later veranderde dat in een positieve opstelling ten opzichte van kerncentrales. Sluimerend positief, want ik stond er zelden bij stil. Ik denk dat heel veel mensen dat gevoel met mij deelden. Sinds Fukushima is dat drastisch veranderd. Wij worden nu weer geconfronteerd met het als-woord. Als er iets gebeurt...! Als onze kerncentrale wordt getroffen door een terroristische aanslag, je moet er niet aan denken. Maar de Nederlandse overheid die moet beslissen over de komst van een tweede kerncentrale, moet dat wel. Een dilemma, omdat het om risico’s gaat die moeilijk in kaart te brengen zijn. De discussie daarover zou wel eens een stimulans voor de kolenhandel kunnen zijn.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap