Rotterdam Port Information
Home > Columns > Rare kostgangers

Rare kostgangers


Op de Coolsingel kwam ik een man tegen. Warrige baard, witte jurk, sandalen en een chagrijnige blik. Op een meter achter hem liep zijn vrouw. Van top tot teen in het zwart. Je zag alleen haar ogen. Die keken – dacht ik – ondeugend, maar dat zag die Janjurka voor haar natuurlijk niet. Ik krijg vaak een gevoel van medelijden, als ik met zo’n performance geconfronteerd word. Niet met de man. Die kan zelf beslissen hoe hij zich wil uitdossen. Medelijden heb ik met de vrouw, want die mag niet zelf beslissen of zij al dan niet in een hobbezak door het leven gaat. Dat doet haar heer en echtgenoot, krachtens een religieuze overtuiging die vrouwen ondergeschikt acht aan mannen. De grote vernieuwer van de Turkse staat Ataturk moest al in de jaren dertig niets hebben van dit soort uitwassen. Hij maakte de weg vrij voor de emancipatie van de Turkse vrouw en verbood o.a. de hoofddoek op universiteiten, als zijnde een frustrerend en vernederend religieus symbool.

In dit verband is het merkwaardig dat enkele internationale organisaties met een reputatie op humanitair vlak hebben geprotesteerd tegen het beoogde boerkaverbod in België en Frankrijk, omdat dit in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Dat protest is gebaseerd op een juridisch statement, dat veel van zijn kracht verliest als de vrijheid van de een, de man, kan leiden tot onderdrukking van de ander, de vrouw.

Toen ik die zielige mensen op de Coolsingel passeerde, zag ik vlak bij het stadhuis opeens SGP-voorman Van der Staaij, of althans iemand die heel veel op hem leek. Hij heeft onlangs 40.000 handtekeningen in ontvangst genomen van lieden die vinden dat de staatkundig gereformeerden de rug recht moeten houden en vrouwen moeten weren van de kieslijsten. Geen vrouwen als volksvertegenwoordiger aan het roer, want dat is volgens hen in strijd met Gods wil. Als dat werkelijk zo is, overtreedt God de Nederlandse grondwet, die vrijheid en gelijkheid van mensen garandeert, ongeacht geslacht en sexuele geaardheid. Zouden Van der Staaij en zijn mannenbroeders zich realiseren dat hun partij hierdoor een wezenlijk conflict heeft met de rechtstaat? Daarom hoeft zij van mij overigens niet verboden te worden. In de Diergaarde ga ik ook graag kijken naar vogels van vreemde pluimage.

Er zullen ongetwijfeld SGP-vrouwen zijn, die hun handtekening hebben gezet onder het pamflet dat opperbroeder Van der Staaij moet sterken in de strijd tegen het Boze, zoals er ook moslimvrouwen zijn die het dragen van een boerka een gerechtvaardigde verplichting vinden. Daarmee arriveren wij bij de kern van het probleem. Of God de mens heeft geschapen, is wetenschappelijk niet te bewijzen. Wel is zeker dat fanatici een God hebben geschapen met opvattingen die in een humane samenleving niet legitiem zijn. Rare kostgangers. Ik zie er de laatste tijd teveel om mij heen.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap