Rotterdam Port Information
Home > Columns > Ontdekkingsreiziger

Ontdekkingsreiziger


Eind december is de Franse satelliet Corot gelanceerd. Die gaat op zoek naar aarde-achtige planeten bij andere sterren. Een hele klus, want alleen ons Melkwegstelsel telt al tweehonderd miljard sterren. Corot gaat er twintigduizend scannen. Daar moet toch iets tussen zitten. Ik word blij van zo’n merkwaardige operatie die een enorme wetenschappelijke en technische voorbereiding heeft gevergd en ons uiteindelijk kan leiden naar de fantasiewereld van Jules Verne. Het schept ruimte voor dromen, want op aarde is, begin 2007, niet zoveel vrolijks te melden. Elke dag tientallen doden in Irak, mensen die elkaar her en der de hersens inslaan, overstromingen, hongersnood, Aids, terrorisme. De slechte berichten buitelen over elkaar heen, we zijn eraan gewend geraakt. Misschien vindt Corot ergens in het heelal een samenleving zonder vuurwerk en ziekte.

Dichter bij huis geeft de situatie ook te denken. De Rotterdamse haven heeft in 2006 maar een geringe groei getoond, procentueel veel minder dan Amsterdam, Antwerpen en Hamburg. Het Havenbedrijf vindt die ontwikkeling niet zorgwekkend, want havens met een goede railverbinding naar het achterland hebben de toekomst. Rotterdam dus. Dan praten we over de Betuwelijn. Ik heb daar in het verleden wel eens grappen over gemaakt, maar altijd met de achterliggende gedachte: binnenkort is zij er. Maar binnenkort blijkt nu weer veel langer te duren. Het laatste bericht is dat de lijn pas over een jaar in gebruik wordt genomen. Treurig is dat. Als het kabinet al niet weg was, zou het vanwege deze wanprestatie zijn biezen moeten pakken. Het betekent dat ook 2007 de haven geen exceptionele groei zal brengen.

Toch is er op de drempel van het nieuwe jaar wel iets moois te melden. Wethouder Orhan Kaya van Participatie & Cultuur heeft het initiatief ontwikkeld voor de Jongerenhoofdstad van Europa, waarvan Rotterdam in 2009 de primeur moet krijgen. Hij wil in dat jaar 25.000 jonge mensen uit 25 Europese landen naar de stad halen. Dat kan een geweldige impuls zijn voor een verjongende en zich vernieuwende economie. Jongeren – en Rotterdam is bij uitstek een stad met veel jonge mensen – moeten dan op ontdekkingsreis gaan naar de basisthema’s van onze samenleving: werk, veiligheid, milieu en cultuur. De lancering van onze eigen Corot. De stad en de Rotterdamse instellingen in de breedste zin zullen veel energie moeten investeren in de realisatie van dit fantastische initiatief.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap