Rotterdam Port Information
Home > Columns > Kruistocht

Kruistocht


Premier Balkenende is de campagne van zijn CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen eind vorige week begonnen in Rotterdam. Dat was moedig, want hij begaf zich in het hol van twee leeuwen, Leefbaar en de PvdA, die elkaar liefst zouden verscheuren om de buit, de macht in de stad, binnen te halen. Het is wel de vraag of de keuze van Rotterdam als startpunt verstandig was. Het CDA heeft een beslissende rol gespeeld bij het conflict rond wethouder Marco Pastors en bijgedragen tot diens val. Aanvankelijk werd aangenomen dat de kiezers in maart de christen-democraten de rekening zouden presenteren. Dat lijkt, gezien de peilingen, niet het geval. Maar het CDA blijft natuurlijk een kleine speler in de marge, die straks bij de collegevorming – aan de ene of de andere kant – wel kolen uit het vuur zou kunnen slepen.

De terugtrekking van Pastors uit het gemeentebestuur kan eigenlijk niet als een β€˜val’ worden gekwalificeerd. De lijsttrekker van Leefbaar kon daardoor dingen zeggen die hij als wethouder niet naar buiten mocht brengen. Dat gaat hem zeker stemmen opleveren. De PvdA schrok daar dusdanig van dat haar lijsttrekker Peter van Heemst Pastors uitlatingen over het gevaar van de Islam publiekelijk onderschreef. Het geeft aan hoe sterk deze religie het politieke spectrum en het stemgedrag van de Rotterdammers bepaalt. De echt belangrijke doelstellingen als de stimulering van de economie, de toekomst van de haven en de armoedebestrijding dreigen erdoor te worden ondergesneeuwd.

Ik vind het niet verstandig dat de premier Rotterdam heeft gekozen om zijn kruistocht tegen de PvdA te beginnen. In feite is Wouter Bos zijn doelwit; die scoorde onlangs met de populistische uitspraak dat de burger weer trots moet kunnen zijn op Nederland en lijkt onweerstaanbaar op weg naar het Torentje. Het stedelijk CDA is op dit moment nauwelijks gediend met deze nadruk op het landelijk partijbelang. Onbegrijpelijk dat de adviseurs van de minister-president dat over het hoofd hebben gezien.

Balkenende gaf zowel Van Heemst als Pastors een veeg uit de pan. Niet ten onrechte, want hun uitspraken over de Islam waren door het generaliserende karakter te gek voor woorden. Maar hij wreef daarmee vooral bij de Leefbaren onnodig zout in de wonden. De herinnering aan een onbetrouwbare bestuurspartner is opeens weer levend. Ik vrees dat het CDA zich hiermee bij de toekomstige collegevorming buiten spel heeft gezet. Maar er is ook een plus, de premier zal eind van dit jaar zeker weer op het Suikerfeest worden uitgenodigd.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap