Rotterdam Port Information
Home > Columns > Kaboutercarrousel

Kaboutercarrousel


De hamvraag is: wordt Jan Peter het wel of wordt hij het niet? Voor Bianca zou ik het leuk vinden, een Zeeuws meisje naast de president van Europa. Maar eerst moet worden afgerekend met de concurrentie. De Belgische premier Van Rompuy en zijn Luxemburgse collega Juncker gooien hoge ogen. Zij hebben niet veel babbels en dat staat de grote landen aan. Die willen geen krachtpatser op het pluche. Daarom maakt Tony Blair niet veel kans, te veel charisma, te intelligent, te welbespraakt, te ambitieus. Daar steken de drie Benelux-kabouters bleekjes bij af. Ook onze Jan Peter. Op 5 november was het daarom tijd om te velde te trekken. In de (Engelstalige) Europalezing in de Nieuwe Kerk in Den Haag trachtte hij tussen de regels door duidelijk te maken dat zijn komst als opperhoofd een godsgeschenk zal zijn: “Voor Europa ligt een unieke toekomst in het verschiet. Een toekomst als wereldspeler. Een toekomst als marktspeler.”

Op het Binnenhof is zijn eigen toekomst intussen minder florissant. Op de avond na de Europalezing liet hij tot woede van de oppositie verstek gaan bij het AOW-debat. Mark Rutte noemde het minachting van het parlement. Het was inderdaad te gek voor woorden. De Tweede Kamer pikte het niet. Balkenende moest aanwezig zijn. Daarom werd het debat een week opgeschoven. De premier was daar boos over. “In de toekomst zal ik minder naar de Kamer komen,” dreigde hij. Misschien bevond hij zich op dat moment in zijn verbeelding al in Brussel, omgeven door een geaffecteerd cordon ja-knikkers, in ieder geval ver weg van het Haagse gekonkel dat hem langzamerhand de strot uitkomt. Als hij ‘het’ echt wordt, komt er in die slangenkuil een spannende carrousel op gang. Maxime Verhagen wordt dan premier, wat hem best goed af zal gaan, en in het kabinet zal worden geschoven. Op de achtergrond kan het spookbeeld van vervroegde verkiezingen opdoemen. Daar zitten Maxime en Wouter Bos bepaald niet op te wachten. Vooral voor de PvdA zou dat wel eens einde verhaal kunnen betekenen.

Heel anders staat de vlag erbij voor Geert Wilders en Alexander Pechtold. Die gaan in de peilingen crescendo. In het donkerste doemscenario wordt Geert de grootste partij van Nederland, maar omdat niemand met hem wil regeren, treedt Alexander misschien wel aan als minister-president. Op het politieke toneel zullen zij steeds vaker de degens met elkaar kruisen. Pechtold heeft Wilders in de media al een racist en een rechts-extremist genoemd, wat die kwalificaties ook waard mogen zijn. Twee Pim-stichtingen hebben daarom aangifte gedaan. Dat belooft wat, want zij hebben de steun van de onnavolgbare Hilbrand Nawijn, die sommigen zich nog zullen herinneren als kortstondige minister van Vreemdelingenzaken en als wannabe-popstar. Die gratis p.r. voor Alexander is een beetje zielig voor Geert. Als Nawijn in het geding is, volgt meestal een kater. Wijlen de LPF kan daarvan meepraten.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap