Rotterdam Port Information
Home > Columns > Ernst

Ernst


Wat velen al jaren dachten, blijkt waar te zijn. Ernst Hirsch Ballin, ons aller minister van Justitie, bestaat niet echt. Het is een typetje van Koot, die eerder beroemd werd als schepper van wethouder Hekking. Scherpe waarnemers hadden het al langer door. Dat kapsel, die fonkelende brillenglazen en vooral dat gemompel onder dat snorretje, dat kon niet echt zijn. En inderdaad, met zijn recente gemompel over het goede werk dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft verricht bij de arrestatie van de cartoonist Gregorius Nekschot, heeft hij zich definitief ontmaskerd. In deze persiflage treedt Ernst op als minister van een politiestaat, die ver af staat van onze Nederlandse realiteit. Als zoiets zich in ons land zou voordoen – wat haast ondenkbaar is, hoop je -, zou een verstandige minister roepen: ho ho, OM, zijn jullie helemaal besodemieterd! Op Justitie, waar de schertsfiguur regelmatig in de gangen wordt gesignaleerd, hebben ze krom gelegen van het lachen. Iedereen is erin getrapt, riepen ze. Wilders, Marijnissen, de hele parlementaire bende. So far so good, als het een uitzending van Kopspijkers zou betreffen. Jammer genoeg gaat het om iets dat werkelijk gebeurd is. In Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. In het jaar 2008.

Het gaat om het volgende: op dinsdagmorgen 13 mei om half tien meldden zich voor de deur van Gregorius een rechter-commissaris, een officier van Justitie en acht agenten met een bevel voor huiszoeking. Het lijkt een flink gezelschap, maar dat is het niet. Aanvankelijk had men het hele Amsterdamse politiekorps wel naar de kunstenaar willen sturen. Want er was zeer, zeer hard en zeer, zeer lang aan de zaak gewerkt. Bijna drie jaar geleden klaagde het Meldpunt Discriminatie Internet op initiatief van Abdul Jabbar van de Ven Gregorius Nekschot aan. In zijn tekeningen zou hij mensen, en vooral moslims maar christenen krijgen ook regelmatig een veeg uit de pan, beledigen vanwege hun geloof, ras en geaardheid. Het OM heeft vervolgens een speciaal daarvoor aangestelde discriminatieofficier met het onderzoek belast. Die heeft vastgesteld dat acht cartoons niet door de beugel kunnen. Vandaar ook de samenstelling van het arrestatieteam. Acht agenten, voor elke cartoon een. Het moet nog een heel probleem zijn geweest wie van die acht de heer Nekschot in de boeien mocht slaan en wie de schurk de volgende morgen – na een nachtje cel – mocht vrijlaten.

Ernst heeft ons gelukkig uitgelegd waarom het zo lang heeft geduurd voor de politie Gregorius arresteerde. Pas zeer recent had men de identiteit van de kunstenaar ontdekt, waarna zeer snel tot actie is overgegaan, vertelde hij. Dat is hoopgevend voor de terreur- en boevenwereld. Je kunt jaren actief zijn, voor het OM je op het spoor is. Ernst meent ook dat de vrijheid van meningsuiting in het geheel niet in het geding is. Dat moet hij in een nieuwe conference nog maar eens uitleggen. Aan het eind van de vorige eeuw hadden wij in Rotterdam een imam, El Mouni, die Europeanen varkens noemde en homoseksualiteit een besmettelijke ziekte. Je moest homo’s vooral geen hand geven, want dan werd je besmet. Pim Fortuyn zei toen dat de man niet vervolgd moest worden. Zijn uitspraken, hoe verwerpelijk ook, hoorden in zijn visie bij de vrijheid van meningsuiting. Heel lang was dat recht het belangrijkste kenmerk van onze nationale samenleving. Als het tot een rechtszaak komt, zal de rechtbank het OM waarschijnlijk niet ontvankelijk verklaren. Als Gregorius toch wordt veroordeeld, is dat een nekschot voor onze democratie.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap