Rotterdam Port Information
Home > Columns > Dwergvolk

Dwergvolk


Nederland zit in een spagaat. Daardoor verkeren wij – al decennia de langste mensen op aarde – nog maar 1 meter boven de grond. In moreel opzicht. Dat wij een spiritueel dwergvolk zijn geworden, is te danken aan anderhalf miljoen stemmers, voor wie Geert Wilders de prins op het witte paard is. Ongetwijfeld hebben velen, onder wie weggelopen CDA-kiezers, zich tot de PVV bekend vanwege haar relatief vooruitstrevend sociale programma. Bijvoorbeeld het onwrikbare AOW-standpunt, handhaving van 65 jaar als leeftijdsgrens. Viel niet aan te tornen. Al op de dag na de verkiezingen liet Wilders dat breekpunt vallen. Het zegt veel over de betrouwbaarheid van zijn partij.

Daarmee wilde de grote winnaar – van 9 naar 24 zetels – een obstakel bij coalitiebesprekingen uit de weg ruimen. Hij wil dolgraag regeren. Het is verstandig om dat serieus te overwegen. Met een cordon sanitaire, al dan niet als zodanig geformuleerd, is in feite alleen Wilders gediend: ‘ik wilde wel, zij wilden niet’.

De meerderheid van de VVD-stemmers heeft een voorkeur voor een coalitie met de PVV, zoals uit een peiling blijkt. Samenwerking met een partij die pleit voor etnische registratie, zou nog niet zo lang geleden voor de VVD volstrekt onbespreekbaar zijn geweest. Uit een rondgang van NRC Handelsblad langs CDA-prominenten blijkt dat in die kringen samenwerking met de PVV geen optie is. Daarmee verdwijnt het beeld van Geert Wilders als vice-premier van Nederland, waardoor wij voor veel bevriende landen in de wereld een no go area zouden worden. In elke (on)mogelijke coalitie – links, rechts, paars, VVD/CDA/PvdA – is het afbreukrisico van de deelnemers groot. Vechtkabinetten die de eindstreep niet halen. Wellicht is een zakenkabinet onder leiding van Alexander Rinnooy Kan of Bernard Wientjes een oplossing. Het verstand moet prevaleren boven de emotie, het landsbelang boven het partijbelang.

Binnen het treurige politieke panorama, waardoor fatsoenlijke mensen met schaamte in de spiegel kijken, speelt de teloorgang van het CDA een cruciale rol. De partij is de kop van Jut geworden, het slachtoffer van het gemeenschappelijk falen van de totale politiek. Vooral voor Jan Peter Balkenende is het dramatisch. Hij heeft zich acht jaar lang onder zeer moeilijke omstandigheden kapot gewerkt. Enschedese CDA’ers hebben een website opgericht www.jpbedankt.nl. Hij verdient een afscheid, een staatsman waardig. Hij steekt boven de dwergen uit.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap