Rotterdam Port Information
Home > Columns > De Zwarte Tulp

De Zwarte Tulp


Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Vorig jaar ging voor 65,8 miljard euro aan bloemen, tomaten, kaas en vlees de grens over; 5 miljard meer dan in 2009 en anderhalf miljard meer dan in het vorige recordjaar 2008. Een spectaculaire groei die veel zegt over de internationale reputatie van ons land in de handel in deze vaak kwetsbare producten. Kwaliteit is de bepalende factor voor de marktpositie, niet alleen de kwaliteit van de productie maar ook van de distributie. Van het totale handelsoverschot van veertig miljard komt ruim 25 miljard op het conto van de agrarische sector. Dat is imponerend.

Er is eigenlijk maar 1 exportproduct dat, als het om reputatie gaat, tuinbouw en veeteelt naar de kroon steekt. Dat is de Nederlandse voetbaltrainer. Al decennia lang zwaait hij de scepter op velden in alle continenten. Johan Cruyff (Barcelona), Guus Hiddink (Zuid-Korea, Rusland, Chelsea, Australie, Turkije), Leo Beenhakker (Real Madrid, Trinidad & Tobago, Polen) en Dick Advocaat (Zenit Petersburg, Rusland) zijn de grootste namen, maar in hun voetspoor zijn tientallen Nederlanders actief tot in de verste uithoeken van de wereld. Naar zo’n uithoek, en zelfs een heel bizarre, is nu een van de grootste sportlieden uit de actuele voetbalhistorie verkast. Ruud Gullit , die eerder trainer was van Chelsea, Feyenoord en LA Galaxy, gaat naar FC Terek Grozny.

Hij is aangetrokken door de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov, die niet alleen de baas is van zijn land maar ook van de club. En bovendien een man met een uiterst bedenkelijke reputatie. De deelrepubliek van Rusland, waar zijn wil wet is, wordt door mensenrechtenactivisten beschouwd als een boevenstaat waar de taal van de kogel de dienst uitmaakt. Als Ruud veilig over straat wil, heeft hij een pelotonnetje bodyguards nodig. En Estelle zal een hoofddoek moeten dragen, want daartoe zijn vrouwen in deze islamitische contreien verplicht. Wat Ruud Gullit bezield heeft om naar een land te gaan dat na twee afscheidingsoorlogen nog grotendeels in puin ligt en min of meer geboycot wordt door de buitenwereld, valt te raden. Volgens Russische media ontvangt hij vijf miljoen euro per jaar. Daarmee staat hij in de top van de merkwaardige exportmarkt van voetbaltrainers. In zijn geval ook nog met een agrarisch tintje. Bij AC Milan, waar hij als voetballer triomfen vierde, werd hij de Zwarte Tulp genoemd.

In een achtergrondverhaal in De Telegraaf signaleert Pieter van der Sloot een mogelijk positief effect van het verblijf van Gullit in de Tsjetsjeense hoofdstad. Zijn faam – voor velen heeft hij een cultstatus – leidt tot internationale belangstelling voor het geïsoleerd land . De camera wil signaleren wat een held te zoeken heeft in de onderwereld. Daardoor kan Ruud onbedoeld een missie vervullen en bijdragen aan een humaner bewind, aldus Van der Sloot. Nu maar hopen dat de overtuigingskracht van de Zwarte Tulp de kalashnikovs het zwijgen oplegt.

Door Jan Harmen

Our yearbook

Below a few example pages of the 51th edition of the Rotterdam Port Information yearbook.
Rotterdam Port Information 51th edition page 2
page 2
Rotterdam Port Information 51th edition page 3
page 3
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 4
Rotterdam Port Information 51th edition page 5
page 5
Rotterdam Port Information 51th edition page 6
page 6
Rotterdam Port Information 51th edition page 7
page 7
Rotterdam Port Information 51th edition page 188
page 188
Rotterdam Port Information 51th edition page 189
page 189
Rotterdam Port Information 51th edition page 284
page 284
Rotterdam Port Information 51th edition page 285
page 285
Rotterdam Port Information 51th edition page 316
page 316
Rotterdam Port Information 51th edition page 317
page 317
Rotterdam Port Information 51th edition page 352
page 352
Rotterdam Port Information 51th edition page 353
page 353
© Havenkoerier bv | About us | sitemap